top of page

Tarihe Adını Yazdıran 6 Kadın

Güncelleme tarihi: 10 Mar 2021

Günlerden 8 Mart 2021, günün anlamı, günün değeri kadınlar, emekçi kadınlar. Bugüne özel tarihe adını yazdıran 6 kadını anmak istedim. Milyonlarca yerini dolduramayacağımız kadının olduğu bu dünya da, sadece ama sadece 6 kadını anacağız. Onlar Marie Curie, Sabiha Gökçen, Frida Kahlo, Amelia Earhart, Anne Frank ve Anna Lee Fisher.


1)Marie Curie

Marie Curie radyoaktivite üzerine araştırmalar yapmıştır. Marie Curie fizikçi ve kimyagerdir. Nobel Ödülünü 2 kez kazanan ilk ve tek kadındır ve iki bilim dalında Nobel Ödülü'nü kazanan tek kişidir. 1906'da Paris Üniversitesi'nde profesör olan ilk kadındı.

2)Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen bir Türk havacıydı. Uçuş kariyeri boyunca yaklaşık 8.000 saat uçtu ve 32 farklı askeri operasyona katıldı. 23 yaşındaydı. Dünyanın ilk kadın savaş pilotuydu. Guinness Rekorlar Kitabı tarafından ilk kadın savaş pilotu olarak kabul edildi ve 1996 yılında Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan " Tarihteki 20 En Büyük Havacı " afişi için tek kadın pilot seçildi. İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı onun adını aldı. Atatürk'ün 1925'te Bursa'yı ziyareti sırasında henüz 12 yaşında olan Sabiha, Atatürk'le konuşmak için izin istedi ve yatılı okulda okumak istediğini ifade etti. Atatürk hikayesini öğrendikten sonra abisinin de müsaadesi olursa Sabiha Gökçen'i evlatlık çocuğu olarak aldı.

3) Frida Kahlo

Birçok portre, otoportresi ve Meksika'nın doğası ve eserlerinden esinlenen eserleriyle tanınan Meksikalı bir ressamdı. Sanatı, sürrealist olarak tanımlanmışsa da kendisi bu tanımı reddetmiştir. Yaşadığı bir kazadan dolayı hayatında 32 kez ameliyata girmiştir. Frida Kahlo, 13 Temmuz 1954’te, akciğer embolisi teşhisiyle son nefesini verdiğinde; arkasında bıraktığı son tablosu; Yaşasın Yaşam isimli bir natürmorttu. Cenazesi, ertesi gün yakıldı. Külleri, Mavi Ev'de muhafaza edilmektedir. Mavi Ev, 1955'te Rivera tarafından devlete bağışlanmıştır.

4) Amelia Earhart

Amelia Mary Earhart, bir Amerikan havacılık öncüsü ve yazardı. Earhart, Atlantik Okyanusu üzerinde tek başına uçan ilk kadın havacıdır. Diğer birçok rekoru kırdı, uçuş deneyimleri hakkında en çok satan kitaplar yazdı ve kadın pilotlar için bir organizasyon olan The

Ninety-Nines'ın oluşumunda etkili oldu.

5)Anne Frank

Alman günlük yazarıdır. Yazdığı günlükler kitaba çevrilmiştir.

6) Anna Lee Fisher

Anna Lee Fisher, Amerikalı bir kimyager, acil doktor ve eski bir NASA astronotudur. Daha önce astronot arkadaşı Bill Fisher ile evli ve iki çocuk annesi olarak 1984'te uzaydaki ilk anne oldu.

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

16 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page